ORBAN PORUČIO ZAPADU: Čekaju vas tmurna vremena, budućnost Evrope su Mađarska, Poljska, Češka…

ORBAN PORUČIO ZAPADU: Čekaju vas tmurna vremena, budućnost Evrope su Mađarska, Poljska, Češka…

Ispred nas je teško iskušenje, jer na osnovu prognoza, za ekonomije zapadnoevropskih zemalja dolaze hladnija, tmurnija vremena“, izjavio je Viktor Orban u nedelju, u Devinu kod Bratislave.

Mađarski premijer je govorio za javni servis Mađarske, nakon što je sa slovačkim i češkim premijerom i poljskim ministrom spoljnih poslova položio venac na spomenik Kapija slobode, postavljen u znak sećanja na promenu režima u Čehoslovačkoj, koji je započeo pre 30 godina.

„Mi se nadamo da možemo da opstanemo na svojim nogama, sada ćemo saznati da li je to tako“, rekao je Viktor Orban. On je ukazao na to da će se uskoro saznati koliko se zemlje Centralne Evrope mogu „kretati“ nezavisno od dešavanja u Zapadnoj Evropi.

Mađarski premijer je rekao da se zemlje Centralne Evrope naravno ne mogu u potpunosti odvojiti od tih dešavanja, jer, na primer, 85 odsto njihovog izvoza ide u zapadni deo Evropske unije.

„Ne možemo imati iluziju, to će uticati na nas, ali koliko smo zaista jaki, koliko smo otporni, koliko možemo sačuvatii ono što smo već postigli, to će se pokazati u narednih godinu ili dve“, izjavio je Orban.

On smatra da je Mađarska u dobroj snazi, a u dobroj snazi su i centralnoevropske zemlje, Višegradska četvorka – Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. Još uvek su u stanju da postignu najmanje 2 odsto veći ekonomski rast od zemalja Zapadne Evrope i proseka u Evropskoj Uniji.

„Optimista sam, ali dolaze teža vremena nego prethodnih godina“, rekao je Viktor Orban.

Mađarski premijer je naglasio da se akteri centralnoevropske ekonomije počinju povezivati, raste broj mešovitih preduzeća, što je veoma važno, posebno ako ove zemlje žele da budu nezavisne od spoljnih dešavanja ili ne žele da im sudbinu određuju spolja.

„Vidim centralnoevropski ekonomski prostor, koji se sve više povezuje, i to mi daje nadu“, rekao je Viktor Orban.

Izvor: Pannonrtv.com

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite