VUČIĆ GURNUO PRST U OKO RUSIMA: Sporazum sa Putinom je privremen i besmislen, on to zna!

VUČIĆ GURNUO PRST U OKO RUSIMA: Sporazum sa Putinom je privremen i besmislen, on to zna!

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, izjavio je da su sporazumi sa Evroazijskom unijom besmisleni i privremeni, a biće poništeni kada uđemo u EU.

Zauzimamo ozbiljan i odgovoran pristup trenutnoj situaciji. Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja koja zna kako da zaštiti svoju vojnu neutralnost – ovim rečima predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara na pitanje nemačkog „Špigl-a“ da li planira da odloži posetu Moskvi planiranu za 4. decembar, nakon otkrića da su ruski agenti špijunirali srpske oficire.

– Ne, ne razmatramo to. Želimo da produbimo naše odlične i prijateljske odnose – kategoričan je Vučić u intervjuu nemačkom listu u kome se jasno određuje i prema sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom:

– Putin zna da je posredi privremeni sporazum – naglašava on.

Na pitanje na koji način namerava da povrati poverenje sa tradicionalnim saveznikom, Vučić je pojasnio da su Srbi i Rusi prijatelji od davnina, i da je Srbija spremna za dobre odnose, i da se nada da je i Rusija.

– Ono što se upravo dogodilo za nas nije lako. Ali, kakvu smo alternativu imali osim toga da izađemo u javnost? Moramo da zaštitimo našu zemlju – kazao je Srpski predsednik.

Na konstataciju „Špigla“ da pojedini potezi izgledaju kao da „oscilira između istoka i zapada“, Vučić navodi da je zemlja na putu ka članstvu u EU, i da je ono strateški cilj. Međutim, kako ističe, „imamo dobre odnose i sa Kinom i Rusijom ali, na kraju krajeva, moramo voditi računa o opstanku i interesima Srbije“.

Upitan da li je bilo neophodno, uprkos brojnim upozorenjima iz Brisela, da Srbija sa Rusijom potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, „koji pod ruskim vođstvom ujedinjuje autokratske države poput Belorusije i Kazahstana“, Vučić je rekao da Srbija nije postala članica ove unije.

– Potpisali smo samo ekonomske i trgovinske sporazume, tako da možemo prodati sir, jogurt, cigarete i konjak Rusiji. Čim uđemo u EU, odnosno ako se uopšte pridružimo, ti sporazumi će postati besmisleni – istakao je on.

Kazao je i da ruski predsednik Vladimir Putin zna da je posredi privremeni sporazum, kao i da on mora da misli na Srbiju.

– Za razliku od Rumunije, na primer, koja je od EU do danas dobila 60 milijardi evra, mi nemamo pristup strukturnim fondovima EU – naveo je on.

Upitan da li ga brine da će ekonomsko zbližavanje sa Moskvom biti „naplaćeno u Moskvi, dok se Sbija distancira od Evrope“, Vučić kaže da „imamo jasne i korektne odnose sa Rusijom, oni znaju šta ja predstavljam, a to nije slučaj sa mnogim političarima iz EU, posebno populistima“.

– Kad sam u Moskvi, jasno stavljam do znanja: Mi smo prijatelji, ali Srbija i dalje želi da bude deo EU – naveo je on.

Govoreći o naoružanju iz Rusije, on je rekao da „Rusi imaju svoje interese, a mi svoje“.

– Rusi nam ne daju poklone, ali dali su nam dobru cenu – pojasnio je.

„Špigl“ je zanimala i isporuka ruskog oružja Srbiji koju je Rumunija presrela u julu ove godine i koja je umesto kopnom stigla vazduhom, a pitanje upućeno Vučiću bilo je : Za šta se Srbija naoružava?

– Nizašta. Mi smo duboko zahvalni Rusiji, i nedavni špijunski skandal to ne menja. Zapamtite, mi smo jedina zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije – kazao je Vučić.

Nemački list se osvrnuo i na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji u oktobru ove godine, čiji je povod bio 75 godina od oslobođenja Beograda. U isto vreme, kako navodi „Špigl“, „ruski vojnici su okupirali delove Gruzije i Ukrajine“, i pita: „Nije li to samo izmišljena antifašistička priča“?

– Nikada ne može biti previše antifašizma. Srbi i Rusi stradali su u velikoj meri od nacista tokom Drugog svetskog rata, delimično zahvaljujući nacistima, navodno nezavisnoj hrvatskoj državi koja je ubila stotine hiljada Srba u to vreme. Nam treba više sećanja na one koji su umrli samo zato što nisu došli iz zemalja koje su voleli Hrvati ili druge nacističke satelitske države – kazao je Vučić.

Upitan da li, kada se sretne sa Putinom i Medvedevim, razgovara o okupaciji Krima i delovima istočne Ukrajine, Vučić kaže da ne. Pojasnio je da dolazi iz male zemlje koja birine o svojim interesima, dodavši da „vi Nemci o tome možete razgovarati sa njim“.

– Kad sam s Angelom Merkel, razgovaramo o tome kako bi trebalo da kupujete naše naše jabuke i kruške – naveo je on, dodavši da se razgovara i takozbanom „autoputu mira“, uz opasku da su ga zbog njega „neki sunarodnici optužili da sam najveći izdajnik Srbije“.

Kako je dodao, za njega je reč o izgradnji mostova, „a ne o pomaganju u uspostavljanju Velike Albanije, kao što su mene neki optuživali“

– Merkel je pružila podršku u obliku zajma od 20 odsto – naveo je Vučić.

Na opasku da Kina igra sve veću ulogu u Srbiji i na Balkanu, Vučić navodi da je ponosan na to prijateljstvo.

– Kada su se Amerikanci izvukli iz železare u Smederevu, bilo reči o bankrotu a za 5.000 ljudi je pretila nezaposlenost. Molio sam predsednika Kine Si Đinpinga – dođi i spasi nas. Došao je i pružio ono što je obećao. S druge strane, nismo dobili novu fabriku „Folksvagena“, uprkos tome što smo uložili dosta i što smo se nadali. Oni su se ipak odlučili za Tursku – rekao je Vučić.

Upitan da li mu se čini da EU zanemaruje Srbiju, on je rekao da je to odluka Unije, ali i da je jedna stvar jasna: „ja više ne želim da držim predavanja o kontaktima sa Kinom od strane političara iz EU koji su bili u Kini tri puta češće nego ja“. Kako je kazao, „Kinezi su u Nemačkoj kupili visokotehnološku kompaniju „Kuka“, koja vredi 10 puta više od svega što su stekli u Srbiji“.

Na pitanje na čije se licimerje žali, om kaže na „gotovo svakog vodećeg političara u EU i na Zapadu“. Kaže i da on nije jedini prisutan na samitima između Kine i Srednje i Istočne Evrope.

– Države članice EU poput Poljske i Grčke takođe su tamo. Ali svi izabiru Srbiju, što je tipično za dvostruke standarde sa kojima se susrećemo iznova i iznova – istakao je Vučić.

„Špigl“ ga je pitao i da li mu se čini da se više strpljenja pokazuje prema Hrvatskoj koja je članica EU, u pogledu saradnje sa Kinom, predsednik Srbije je upitao: Da li mislite da bi nam dali 400 miliona evra iz EU fondova da gradimo most uz pomoć kineskih radnika, kao što se trenutno dešava u Hrvatskoj.

– Verovatno mi me obesili u Briselu – istakao je on.

Bilo je reči i o proširenju EU, odnosno tome da 2025. godina kao rok više nije „na stolu“, a pitanje upućeno Vučiću je ko je odgovoran, i da li je to francuski predsednik Emanuel Makron koji je blokirao otvaranje pregovora Unije sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

– Bilo bi lako žaliti se samo na Makrona. Pravo pitanje je: Kako za nas sa Balkana izgleda budućnost? Da li računate na nas, ili samo želite da kupite vreme? Budite fer i prestanite da govorite o kriterijumima za prijem ako se na kraju uvek nađu „dovoljni razlozi“ za odbacivanje neke zemlje. Ono što tražimo su jasnoća i predvidivost. Ništa drugo – kazao je Vučić.

On je još naveo da je 42 odsto Srba za, i isto toliko protiv članstva u EU, dok su ostali neodlučni. Kaže i da „oni koji ne žele da pruže ruku Albaniji i Severnoj Makedoniji, takođe mogu da očekuju sve manju podršku i u Srbiji“.

Pojasnio je i da se sastao sa premijerima ove dve zemlje, i da je sa Makronom razgovarao u ime svih. Na konstataciju „Špigla“ da se to desilo „očigledno bez većeg uspeha“, i da li je to razlog za inicijativu „mini Šengen“ na Balkanu, Vučić navodi da zemlje na ovim prostorima ne žele da ih velike zemlje EU omalovažavaju i koriste.

Istakao je da njegova ideja o „mini Šengenu“, koja podrazumeva slobodno kretanje roba i usluga, doprinosi tome.

– Projekat „mini Šengen“ je jedna od najboljih stvari koja se na ovim prostorima dogodila u proteklih 30 godina. Nema više rata, nema više klanja, umesto svojevrsne Skandinavije za siromašne. Mogli bismo postati motor rasta za celu Evropu – rekao je Vučić.

„Špigl“ je pitao Vučića i o nobelovcu Peteru Handkeu, uz opasku da ste „jednom sa Handkeom stajali na grobu ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a sada ste najavili da želite da proslavite Handkea i njegovu Nobelovu nagradu za književnost u Beogradu“. Tačnije, pitanje je bilo: Šta želite da pokažete?

– Handke je fantastičan momak, branio je sebe zajedno sa nama u veoma teškoj fazi za ovu zemlju. Zahvalni smo mu iz sveg srca. Mnogo je toga uradio za Srbiju – zaključio je Vučić.

Špigl navodi i da se kao predsednik Srbije, Vučić zalaže za približavanje njegove zemlje Evropskoj uniji, ali istovremeno flertuje sa Moskvom i Pekingom. „Smatran tvrdokornim nacionalistom u vreme Slobodana Miloševića, koji ga je imenovao za ministra informisanja, Vučić ignoriše brojne kritičare mnoge kritičare i određuje svoj kurs. Prvanik po obrazovanju, Vučić to vidi kao svoju ulogu da obezbedi jači glas zapadnom Balkanu, koji je EU zanemarila“, navodi „Špigl.

Izvor: Špigl/Dnevna Gazeta/Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite