SOMBOR: NVO zastrašuju demonstrante protiv migrantskog nasilja i etiketiraju ih sa psihijatrijskim poremećajima..

SOMBOR: NVO zastrašuju demonstrante protiv migrantskog nasilja i etiketiraju ih sa psihijatrijskim poremećajima..

Zamislite da ste žrva migrantskog napada koja je izašla na ulicu da traži pravdu, a zatim vas pripadnici NVO sektora etiketiraju kao psihičkog bolesnika? To je realnost politike u Srbiji 2019. godine. 

Nepouzdane informacije o navodnim napadima na migrante po Somboru preplavili su društvene mreže, samozvani očevici daju krajnje čudna i nejasna svedočenja koje nažalost preuzimaju i novinari. Pored toga u punom jeku je kampanja zastrašivanja protiv demonstranata.

Zbog povećanog broja migranata u Somboru, policija je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice njih 400 u četvrtak autobusima prevezla u Prihvatni centar u Preševu. Nakon što je grupa građana, pozivajući se na informacije o napadima na koje se žale naši građani, organizovana su dva protesta protiv migrantskog nasilja, istovremeno u tom gradu ekstremni liberali zastrašuju građane lepljeći im etikete psihjatrijskih poremećaja.

Radi se o fobijama, kojima se etiketiraju žrtve i zabrinutu građani. Naime u zastrašivanju se koristi termin ksenofobije, a radi se o „fobiji“ loja ne postoji, jer ni jedna psihjatrijska asocijacija na svetu je nije svrstala na spisaka fobija, jer se ne radi o psihičkom poremećaju. To ne sprečava NVO sektor da svoje građane brutalno etiketiraju.

Pored toga na društvenim mrežama i u reportaži N1 pijavila se neporoverena informacija da su građani u centru Sombora u četvrtak uveče fizički napali nekoliko mladića sa Bliskog istoka, a to svedoče navodni očevici. Sa druge strane policija nije saopštila da se desio bilo kakav napad na migrante.

Stotinak građana dve noći zaredom protestovalo je u centru Sombora. Kažu, ističu zbog povećanog priliva migranata i nasilja kojem su izloženi. Sve je počelo na društvenim mrežama gde razmenjuju informacije o napadima. Fejsbuk grupu je pokrenuo Mile Majski.

„Građani Sombora da žive sasvim normalno, ko što su i živeli pre ovih migranata. Mnogi se bune da im ulaze u salaše, u vikendice, da im obijaju. Evo vidite, svi ovi Somborci što šetaju, tako i da šetaju, ali da ne strahuju da ne daj bože neki migrant dođe da im otme torbu. Pre svega, da se ogradi njihovo kretanje, dokle smeju, od kolko do kolko“, rekao je stanovnik Sombora Mile Majski. Kako građani ističu problem je što već dugi vremenski period nadležni nemaju sluha za njihove probleme, pa se više ni ne obraćaju policiji već pravdu traže na protestima.

Poret toga MUP navodi da nije bilo prijavljenih verbalnih niti fizičkih napada.

S druge strane, da su zapravo pojedini učesnici protesta fizički napali migrante u samom centru Sombora, za N1 kaže jedan od očevidaca. Za šta nema pouzdanih informacija, ali je vest preplavila društvene mreže. Pored toga očevidac N1, ne može ni da se seti da li je napadač udario laktom, ošamario ili šutnuo ekonomskog migranta.

„Od same te veće grupe se odvojila jedna manja grupa onako, vidno uniformisanih navijača i lokalnih tabadžija. Nas par drugara uspelo je da isprati te neke ljude koji su fizički napali neke izbeglice koje su šopingovale u radnji. Tog jednog su baš… zaleteo se i da li ga je udario šakom, ili mu je udario šamar, to sad ne mogu sto posto da tvrdim, ali ga je još i šutnuo kako je dečko bežao“, ispričao je za N1 navodni očevidac incidenta.

Pored toga NVO sektor ponovo širi teorije zavere o fašizmu. Grupa se imenom Šamar, koja podržava migraciju krivicu svaljuje na naše građane.

Neke sporadične slučajeve, koji se nekad dešavaju, ne možemo rešavati nasilnim putem. Kao što imamo prilike da čitamo preko društvenih mreža gde postoje pozivi na linč, na fizičke obračune. To u 21. veku Somborcima i ovom gradu nije svojstveno – rekao je Danijel iz Grupe građana „Šamar“.

Lokalnoj vlasti zameraju što se o ovom pitanju ne izjašnjava i što ne preduzima mere kojima bi smanjila tenzije.

Kako za naš portal ističe jedan od građana Sombora koji je želeo da ostane anoniman upravo zbog kampanje progona na društvenim mrežama, zastrašivanje je godinama unazad deo svakodnevice.

„Kada se neko požali na napade, redovno nam slede pretnje da ćemo biti tuženi za govor mržnje. Pored toga etiketiraju nas da smo ksenofobi, islamofobi ili šta sve ne. Da li moja deca treba da slušaju kako sam ja psihički labilan samo zato što imam mišljenje o nekoj temi?“ pita Somborčanin i dodaje:

„Ne znam koji je sledeći korak, da li će nas slati na prinudno lečenje u psihjatriju zbog tih fobija, da li će nas hapsiti ukoliko progovorimo da su nam najbiliži članovi porodice uhapšeni? Pored toga komšije mi se žale da su pravi napadi koje su pretrpeli proglašavani za lažne vesti i dezinformacija. Da li smo mi postali građani drugog reda u sopstvenoj zemlji?“.

Izvor: Dnevna Gazeta/N1

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite