ZAHAROVA ODBRUSILA ZAPADU: Na Kosovu se sprovodi anti-srpska represija!

ZAHAROVA ODBRUSILA ZAPADU: Na Kosovu se sprovodi anti-srpska represija!

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Ivanu Todosijeviću koja je posledica načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak u januaru 1999.

„Osuđujemo presudu Prištine protiv poslanika Srpske liste Todosijevića zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak“, rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog, kako u Prištini tvrde, „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju i netoleranciju“ samo zato što je izjavio da je povod za agresiju bila tzv. humanitarna katastrofa na KiM, izmišljeni Račak, kaže Zaharova.

Rusija smatra da je to još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

Prema verziji događaja koju ima Priština, srpske bezbednosne snage su tamo izvele masakr nad civilima kosovskim Albancima, a u stvari je reč o provokaciji koju je Zapad iskoristio za agresiju na SRJ, kaže ona.

Zaharova je podsetila na istragu koju je sproveo tim međunarodnih eksperata, koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka.

„Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi su ukazivali da je tamo došlo do sukoba bezbednosnih snaga i pripadnika OVK“, navela je ona.

Ona je još jednom ukazala da kosovske vlasti nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali, takođe, i da se obračunavaju sa političkim oponentima, lokalnim Srbima.

Izvor: Sputnjik/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite