GLAVNOM GRADU PRETI EPIDEMIJA ŠUGE: U centrima za azilante 130 zaraženih!

GLAVNOM GRADU PRETI EPIDEMIJA ŠUGE: U centrima za azilante 130 zaraženih!

Bolesti koje su praktično iskorenjene, vratile su se na velika vrata. 

U zgradi Vlade KS održan je sastanak povodom migrantske krize u Kantonu koju je, kako je rečeno, prouzrokovalo Ministarstvo bezbednosti BiH, zbog opasnosti za eskalaciju šuge u glavnom gradu BiH Sarajevu i istoimeni kanton.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica rekao je da su imali prošireni sastanak za pitanje migracija u Kantonu Sarajevo.

– Cilj Vlade KS jeste da uslovi za migrante trebaju bili što bolji da bi se smanjile mogućnost kriminala i krivičnih dela između sebe, ali i građana. Cilj je da građani budu sigurni. Tražili smo da svi iz svojih nadležnosti preuzmu odgovornost da bismo imali situaciju pod kontrolom.

Bitna je činjenica da smo dobili određen broj migranata, jedan deo je najavljen, drugi nije. I ranije smo planirali operativna radnje. Mislim da smo do sada uradili dobar posao i tako ćemo nastaviti. Pratićemo situaciju, hoće li doći novi migranti i po tom pitanju imat ćemo poseban pristup – rekao je Katica.

Dodao je da je u Blažuj došlo 350 migranata, a da ih je jutros bilo 280.

Ministar Malik Garibija kazao je da na područje Kantona deluje prošireni tim.

– Nemamo ustavnu nadležnost. Tu nadležnost jedino ima Savet ministara BiH, koje je i prouzrokovalo ovaj problem. Oni su u proteklom periodu neefikasno upravljali migrantskom krizom i neodgovorno prebacili migrante u Ušivak i Blažuj – rekao je Garibija, prenosi Srpskainfo.

Naglasio je da će pokušati preduhitriti situaciju da ne bi eskalirala.

– Naredna nam je briga sprečiti širenje epidemije. Više od 130 migranata ima šugu, rade se pregledi i svi će u toku dana, eventualno sutra, biti pregledani. U Blažuju nema vode i trenutno se polažu cijevi. Pripremaju se i bojleri da bi imali toplu vodu.

Narednih 20 dana će biti teški dok se ne uspostave normalni uslovi za njihov boravak. Sve to radimo da kriza ne eskalira i ne raširi se dalje. Problem je i rasveta, ali i manjak ljudskih resursa u domovima zdravlja, kao i prevoz u Hadžićima, a sada i u Blažuju – rekao je Garibija.

Izvor: Avaz

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite