POLITIČKI PROGON: Salvini pod istragom, poručio režimu „smejem vam se u lice“…

POLITIČKI PROGON: Salvini pod istragom, poručio režimu „smejem vam se u lice“…

Bivši zamenik predsednika italijanske vlade i predsednik desničarske partije Liga Mateo Salvini pod istragom je zbog navodne zloupotrtbe državnih aviona i helikoptera dok je bio na dužnosti, piše italijanska štampa.

Državno tužilaštvo u Rimu predalo je dokumente ministarskom sudu – telu koje sudi za krivična dela koje počine članovi vlade – u vezi s 35 putovanja avionima i helikopterima policije i vatrogasaca, dodaje list Korijere dela Sera.

Tužilaštvo je zatražilo od tog posebnog tročlanog suda da provede istragu kako bi utvrdio da li je korišćenje tih letelica u skladu sa zakonom.

Prema istrazi koju je pre nekoliko meseci sproveo dnevnik La Republika, Salvini je običavao da skupove Lige organizuje malo pre ili posle zvaničnih susreta u Italiji.

Kancelarija državne revizije koja je vodila istragu o finansijskom aspektu, u septembru je odustao od tužbe obrazloživši odluku time da ta putovanja „čini se nisu skuplja od putovanja koje vlada odobrava ministrima i njihovim saradnicima na redovnim linijama“, podseća Koriere.

Kancelarija je ipak ocenio te letove „nezakonitim“ jer se po italijanskom zakonu policijski i vatrogasni avioni i helikopteri moraju „koristiti isključivo u institucionalne svrhe i za obuku“ a ne za ‘državne letove'“ ministara.

„Što nas više napadaju, više napredujemo, sa osmehom na usnama“, reagovao je je Salvini na Tviteru.

Izvor: Hina/AFP

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite