(VIDEO) ZGARIŠTE NA KALEMEGDANU: Bahati migranti pale vatru, gađaju ljude flašama!

(VIDEO) ZGARIŠTE NA KALEMEGDANU: Bahati migranti pale vatru, gađaju ljude flašama!

Nakon što smo objavili video snimak i fotografiju grupe migranata koji logoruju pod Kalemegdanom, sede na ofucanoj fotelji, pale vatru i bacaju smeće, oglasila se i „Beogradska tvrđava“ koja obezbeđuje ovaj istorijski kompleks. Ovo je ponovo postavilo pitanje bezbednosti i zbog čega nadležni organi ne kontrolišu kretanje ekonomskih migranata.

Kako kažu, te ljude viđali su i ranije, upozoravali i molili da se sklone.

– Obezbeđenje Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ više puta je reagovao sličnim povodom i uklanjalo pomenuta lica sa prostora Tvrđave i parka Kalemegdan. Uprkos molbama i upozorenjima, ova lica se ponovo vraćaju na Beogradsku tvrđavu, zbog čega smo se, nakon poslednjeg sličnog okupljanja, obratili za pomoć i ostalim nadležnim službama – naglasili su.

Migranti su, inače, iskoristili manje prometan deo tvrđave kod „Sava kapije“, u blizini Beton hale, gde su uz zidine zapalili vatru, kuvali čak i grejali se.

Kulturno dobro ne može biti utočište

Kako kažu u „Tvrđavi“, oni imaju razumevanja za tešku situaciju u kojoj se migranti nalaze, ali kulturno dobro ne može biti takva vrsta utočišta.

– Uz sve razumevanje koje imamo za tešku situaciju u kojoj se ova populacija nalazi, moramo da naglasimo da kulturno dobro ne može biti ovakva vrsta utočišta. Verujemo da ćemo u saradnji sa drugim gradskim službama trajno rešiti ovaj problem – kazali su u „Beogradskoj tvrđavi“.

Napadi na šetače

Ovo nikako nije prvi incident koji migranti prave na Kalemegdanu, tako su ne tako davno beogradski mediji preneli informacije o napadima na prolaznike.

Beograđani imali nekoliko neprijatnih situacija sa azilantima u Kalemegdanskom parku. Sa bedema kod Vojnog muzeja navodno bacali flaše na prolaznike. Mora da je flaša slučajno pala, kažu iz „Beogradske tvrđave“

Redovni posetioci Kalemegdana poslednjih nekoliko dana nižu priče o neprijatnostima sa migrantima, koji na tvrđavi pronalaze utočište. Od kada je granulo sunce, čini se i da njih ima sve više, a to ne bi bio nikakav problem da se nisu osilili i počeli da nasrću na Beograđane. Gađanje otpacima sa bedema kraj Vojnog muzeja samo je primer onoga sa čime se šetači suočavaju.

Prema rečima Dragane M., koja stanuje nedaleko od ovog gradskog parka, situacija postaje neprijatna.

– Šetam psa dva puta dnevno Kalemegdanom i lično sam prisustvovala sceni bacanja flaša na prolaznike sa zidina – priča zabrinuta sagovornica. – Reč je o grupi od oko petoro, šestoro mlađih azilanata. Oni su tu bili i zimus, međutim, nikoga nisu dirali. Sada mi već nije svejedno kada prolazim ovuda.

Kako tvrdi naša sagovornica, migranti su napadali starije osobe, a navodno, na meti bahatih mladića nekoliko puta našle su se i devojke.

– Čula sam da spavaju u rupama koje se nalaze u bedemu. Obezbeđenje tvrđave, nažalost, čine stariji muškarci, koji se ne usuđuju da reaguju žustrije. Opominju ih, ali ne vredi – priča Dragana.

Navode sagovornice „Novosti“ oštro su demantovali iz JP „Beogradska tvrđava“:

– Reč je o dezinformaciji! Naše obezbeđenje je stalno na terenu i sigurno ne bi dopustili takvo ponašanje. Gađanje flašama se nije dogodilo, a ako je neko njome pogođen, mora da je ona slučajno pala.

Ni Komesarijat za izbeglice nije upoznat sa novonastalom situacijom. Kako su nam kazali, glavno stecište migranata je u parku kod glavne autobuske stanice, te o njihovom boravku na Kalemegdanu nemaju zasada nikakve informacije.

– Imamo ljude na terenu i upoznati smo sa svim što se dešava, ali ne i o navedenom incidentu – rekla nam je Svetlana Palić iz Komesarijata. – Oni koje nismo uspeli da ubedimo da odu u Prihvatilište, nalaze se u Miksalištu. Nažalost, mesta okupljanja su tamo gde očekuju kontakt sa krijumčarima, a Kalemegdan to nije.

OSVETLjENjE

KAKO svedoči Dragana M., oko mesec dana deo Kalemegdana je u mrklom mraku, i to baš predeo gde su se incidenti sa migrantima odigrali. Konkretno, reč je o kraju u kom se nalazi Japanska česma, iznad Velikog stepeništa.

– Nije nemoguće da se azilanti prikradu obezbeđenju u mrklom mraku i ulogore se tokom noći – zaključuje naša sagovornica.

Izvor: Telegraf/Dnevna Gazeta/Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite