BITNO JE ZASTRAŠITI GRAĐANE: Zbog migracije Naprednjak podneo krivične prijave, a očito će pasti na sudu!

BITNO JE ZASTRAŠITI GRAĐANE: Zbog migracije Naprednjak podneo krivične prijave, a očito će pasti na sudu!

Šta se to dešava u Braničevskom okrugu? Dok lokalni portali govore o dilu po kome će se tamo naseliti migranti, vlast poriče navode po dobro ustaljenom principu „to su lažne vesti“, ipak javnosti je upalo za oko bizarno ponašanje predsednika opštine Žabari koji je podneo besmislene krivične prijave protiv onih koji su govorili na ovu temu, iako je jasno da su one neutemeljene, a radi se o krivičnom delu „izazivanja panike“. Pa da vidimo šta to zapravi znači…

Ovih dana javnost u Braničevskom okrugu se uzbudila vešću koju se preneli neki portali i društvene mreže da će se ekonmski migranti iz Sirije i drugih zemalja sa bliskog istoka naseliti u nekoliko opština ovog okruga.

Tačnije, njih hiljadu, prema tim vestima, trebali bi da se nasele na teritorije u opština Veliko Gradište i Žabari. Tim povodom obratili smo se rukovodećim ljudima opštine Žabari koji poriču tu vest, ali ujedno govore da su otvoreni za tu mogućnost ukoliko im vlast naredi.

Šta više, rečeno nam je da je predsednik opštine Žabari, Jovan Lukić danas (sreda) podneo krivične prijave protiv lica koja su u proteklih 10-ak dana preko raznih portala i društvenih mreža širila ono što on lično tumači kao „lažne vesti“ i time navodno pokušali da uznemire javnost.

Nakon razgovora sa njima pozvali smo I samog predsednika opštine Žabari, Jovana Lukića da da svoj komentar o svemu ovome. On nam je potvrdio da je podneo krivične prijave protiv NN lica zbog krivičnog dela izazivanje panike i širenja lažnih vesti. Ipak njegove prijave u pravno neutemeljene jer se izazvianje panike odnosi samo na situacije u kojima su panika i neredi SPREČILI SPROVOĐENJE ODLUKA DRŽAVNIH ORGANA, a ukoliko ne postoji odluka da se migranti nasele onda nije moguće ni sprečiti takvu odluku. Svojom prijavo Lukić je ili napravio grešku ili indirektno potvrdio da neka odluka o migrantima ustvari postoji.

– Mislio sam da uopšte ne reagujem na ovakve stvari, ali sam se odlučio na ovakav korak posle konsultacija sa svojim prijateljima i saradnicima.

Pročitajte još:
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) UBIJTE JE U IME ALAHA: Devojka plače i vrišti dok je migranti nemilosrdno tuku!
ISTORIJSKA POBEDA NARODA NAD POLITIČARIMA: Grčka vlast odustala od naseljavanja migranata…
MAĐARI IM SASULI U LICE: UN umesto što dajete pare za migrante, dajte novac za borbu protiv terorista!

Lukić nadmeno preti i navodi da će „drugovi“ morati sve svoje tvrdnje da dokazuju pred nadležnim organima.Članom 343. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije, za krivično delo „IZAZIVANjE PANIKE I NEREDA“ propisana je kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina – oštro je poručio Lukić.

Dakle po svemu sudeći jedini način na koji bi Lukić mogao da nekoge goni je da je vest istinita i da je Vlada ipak donela odluku za naseljavanje migranata.

Evo kako pravnici tumače famozni zakon o „širenju panike“

Preciznije gledano ne radi se o “širenju panike i nereda” već o njihovom izazivanju.

To delo čini onaj ko iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, a zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna. Ali ako je to delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina. Više pročitajte klikom OVDE.

Dakle ukoliko nije bilo remećenja javnog reda i mira ili se nije osujetila odluka državnih organa.  Lukić nema nikakvo pravo da tužu „N.N.“ lica pa čak i u scenariju da su eventualno izneli pogrešnu ili polu-tačnu informaciju.

Zato se lokalni šerif našao na meti kritika, da mu je jedini cilj da zastraši građane kako više ne bi pričali o ovoj temi, osim ukoliko zaista ne postoji odluka o nasljevanju migranata koja je sada osujećenja, no čak bi i tada morao da dokaže postojanje nereda ili na koji način je to sujećeno.

Na koje sve načine NVO sektor uči migrante da lažu kako su im kuće spaljene u Siriji, da odglume priče o ubijenim članovima porodice kako bi lakše došli do azila, možete videti u sledećem snimku:

Izvor: Dnevna Gazeta/Ngportal. rs

Izvor: Dnevna Gazeta/Danas

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite