(VIDEO) INVAZIJA: Erdogan namerno otvorio granice, milioni migranata dolaze u Srbiju i na Istok Evrope!

(VIDEO) INVAZIJA: Erdogan namerno otvorio granice, milioni migranata dolaze u Srbiju i na Istok Evrope!

Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Rojters. 

Zvaničnik je to rekao očekujući masovni pokret izbeglica iz sirijske pokrajine Idlib gde se nalazi milion raseljenih ljudi.

„Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani“, rekao je on za Rojters.

Lokalni sirijski guverner objavio je nešto ranije da je u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijeno 29 vojnika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je, međutim, da su poginula 34 vojnika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je sazvao vanredno zasedanje svoj saveta bezbednosti u Ankari na kojem su bili ministar odbrane i šefovi tajnih službi. Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Pročitajte još:
VLADA DONELA UREDBU: Migranti sa visokom školom lakše do posla, a gde će se zaposliti naši mladi?
ISKASAPLJEN: Migranti u Subotici sekli dečaka sa skalpelom po glavi! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
(VIDEO) Hajde recite, da je i ovo lažna vest o napadu migranata! Da li je mala devojčica, fašista sa fobijama?!

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku provinciju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive predsednika Bašira al-Asada. Gotovo milion Sirijaca migriralo je u poslednja tri meseca, u najvećem egzodusu od početka rata iako je rat praktično pri kraju.

Prema sirijskoj Opservatoriji, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u poslednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susednoj pokrajini Hami.

Prva na udaru biće jugoistično Evropa, a na snimku se upadljivo vidi veliki broj muškaraca i mala zastupljenost žena i dece.

Grupa koje je momentalno krenula broji na stotine ljudi, očekuju se ogromni talasi milioni spremni da dođu!

Grupa od oko 300 migranta krenula je iz severozapadne Turske prema grčkoj granici, nakon što je jedan turski zvaničnik rekao da ta zemlja više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Rojters prenosi navode turske agencije Demiroren da se u grupi migranata nalaze i žene i deca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći.

Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca.

Rojters navodi da nema nezavisnu potvrdu ko su ljudi u grupi i kuda su krenuli. Ranije je visoki turski zvaničnik rekao da je Ankara odlučila da pusti izbeglice iz Sirije da krenu ka Evropi.

„Turska više neće zadržavati sirijske izbeglice da stignu do Evrope kopnom ili morem“, naveo je taj zvaničnik. Nekoliko miliona sirijskih migranata nalazi se u kampovima u Turskoj.

Inače, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan sastanak bezbednosnih službi, nakon što su turski vojnici stradali u vazdušnim napadima snaga Bašara el Asada.

Najmanje 34 turska vojnika su poginula u vazdušnim udarima u sirijskoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Turska je poslala hiljade vojnika i teškog naoružanja u Idlib na severozapadu Sirije kako bi pružila podršku pobunjenicima koji nastoje da zaustave ofanzivu sirijske vlade i ruskih snaga sa ciljem da povrate ovu teritoriju, podseća Rojters.

AP je sinoć javio da su sirijski opozicioni borci, uz podršku Turske, ponovo zauzeli strateški važan grad na severozapadu Sirije, Sarakeb.

Na taj način su uspeli da preseku ključni autoput M5 koji povezuje grad Alep na severu s prestonicom Damaskom, samo nekoliko dana pošto ga je sirijska vlada otvorila, prvi put od 2012.

Inače, Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, pri čemu Ankara pruža podršku opoziciji, a Moskva predsedniku Asadu, podsetio je AP.

Na koji su način članice EU uhvaćene u zataškavanju migrantskog nasilja i kako je režim Angele Merkel pokušao da zataška 1.500 silovanja koja su počinili migranti u Kelnu za Novu godinu 2016, nad ženama evropskog porekla možete videti u sledećem snimku.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite